Feoforbidy

Co jsou to Feoforbidy?

Feoforbidy vznikají z chlorofylu, pokud na něj působí sluneční záření. Tato přeměna se může urychlit vyšší teplotou, nebo kyselým prostředím. Chlorofyl, má zelenou barvu, obsahují všechny zelené rostliny, kde slouží v reakci zvané fotosyntéza k přeměně anorganických látek na organické. Tj. přeměňuje oxid uhličitý, vodu a sluneční záření na cukr a jako odpadní látka vzniká pro nás velmi důležitý kyslík. Vznik feoforbidů se dá snadno pozorovat. Rostliny ztrácí svou zelenou barvu, čím méně jsou zelené, tím více obsahují feoforbidů.

Co patří mezi zelené potraviny?

Mezi ně patří zejména zelený ječmen a mořská řasa chlorella. Tyto dvě rostliny obsahují téměř nejvíce chlorofylu (a tím pádem i feoforbidu). Obě rostliny obsahují velmi velkou spoustu důležitých látek a to zejména minerály, stopové prvky, vitamíny, chlorofyl, aminokyseliny atd. Řasa navíc obsahuje přírodní antibiotikum. Zelený ječmen zase obsahuje antioxidanty a spoustu enzymů. Proto je dobré tyto doplňky stravy jíst téměř neustále. Zakoupit se ve formě různých přípravků. Pozor si však dejte na balení, kdy není uveden obsah feoforbidů. Naštěstí existují i dodavatelé, kteří obsah feoforbidů uvádějí. Kupříkladu v Japonsku je jejich povolený limit 60mg na 100 gramů. Nedoporučuje se však denně požít více než 25 mg této látky. Překročení této dávky může způsobit záněty kůže. Dále je samozřejmě důležité dodržet správné skladování, aby jejich obsah nenarůstal!

Co dokáží způsobit?

V nadměrném množství mohou působit alergicky. Dokáží způsobit vyšší citlivost na světlo tzv. fotosenzitivitu, příp. jiné alergické reakce. Pokud dostane alergickou reakci na zelené potraviny, potažmo na feoforbidy, je nutné ihned přestat jíst zelené potraviny a až alergická reakce odezní, tak můžete začít opět pomalu nasazovat zelené potraviny. Pokud se však alergie opět dostaví, tak je pro vás bohužel nemožné užívat zelené potraviny.


Vložte komentář k článku


Vaše jméno:
Váš komentář:
Napište číslici pět